Despre

 

 

MUGUR GROSU:

Upanishadows

Upanishadows

„De ani buni mă frământă gândul că poezia și muzica ar putea încerca mai mult decât un sărut franțuzesc, sau cunoscutele roluri de vasalitate, când una e doar accesoriul celeilalte. Dacă se mai sărută, uneori, pe la colțuri, de ce să nu încerce ceva mai intens. Să-și împreune respirațiile până la leșin. Eu nici nu le percep separat, n-am un organ exclusiv pentru una și unul pentru alta, chiar dacă aparent poezia intră prin ochi iar muzica prin urechi.

Mă fascinează teritoriul ăsta imens care merită explorat, așa că în ultima vreme (chiar dacă am păcătuit publicând), nu mă mai trage ața spre tipar, nu mai simt zvâcul ăla în piept la gândul că voi (mai) publica o carte. (Pe lângă faptul că strig tot mai des în ultima vreme: posteritatea a murit!). Aș putea spune că m-am întors la prima dragoste, muzica – pentru că mi-a fost dat să învăț notele înaintea literelor; cântam la pian înainte să știu să scriu. Dar nu mă întorc, nu las poezia pentru muzică. Le vreau împreună. Vreau să încerc acest ménage à trois, cred în el.

Așa că de-o vreme îmi tot iau scule și bântui oameni la fel de deschiși, curioși, pofticioși, care, printre altele, cântă. Cât despre public, nu prea rezonez la sintagma asta, nu-s din filmul “eu aici, tu acolo”. Cred în firescul momentelor de comuniune, în bucuria firească de-a trăi ceva împreună, de-a împărți, de-a înota împreună într-o feliuță anume de ocean; adesea umăr la umăr, chiar.” afirmă Mugur Grosu într-o discuție pe tema proiectului Upanishadows (http://semnebune.ro/2013/upanishadows/#axzz2pzWaObyA)

GABRIEL GRIGORE:

crez muzical ad-hoc:

 

„TINITUS

Tinnitus ,from the Latin word for “ringing”[2]) is the perception of sound in the human ear in the absence of corresponding external sound(s). vezi lista celor care suferă sau au suferit de Tinnitus : http://en.wikipedia.org/wiki/Tinnitus

 

ACUFÉNE

s.f.pl. Zgomote sau vâjâituri în urechi, subiective sau obiective, de origine foarte variată. www.dexonline.ro
FOSFÉNĂ s.f. Senzaţie luminoasă care apare, mai ales sub forma unor puncte luminoase, atunci când închidem ochii şi apăsăm cu degetele pe pleoape; fotopsie. www.dexonline.ro

 

MIODEZOPSII sau MUŞTE VOLANTE

Senzaţie vizuala, iluzie a unui roi de muşte care urmareşte focalizarea privirii, mai accentuate pe fonduri de culoare deschisă.
… Doctore simt un biziit aici in urechea mea.

 

METERHANEAOA

“Un rol însemnat în viaţa de la curte aveau muzicantţii, pentru că meterhaneaua constituia unul din atributele speciale acordate de sultan domnitorilor fanarioţi. Meterhanea mai aveau numai paşii şi vizirii. Era condusă de meterhani-başa, iar sunetele ei, fiind o suprapunere de zgomote metalice, ascuţite şi stridente, nu aveau nimic armonios sau ritmic.” ( oedip-piaf.ro/?page_id=14)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *