„Iată-ne iarăşi aici!” – Poezie Secretă la Blocul Liric

 

Iată-ne iarăși aici!

Iată-ne iarăși aici!

Mugur Grosu (texte, voce, sintetizator) & Gabriel Grigore (contrabas)

 

***

Instalație de poezie și lumină | performance de poezie și muzică

POEZIA SECRETĂ este o instalație de poezie invizibilă realizată de MUGUR GROSU în cele două ganguri de acces în Blocul Liric: trecătorii activează senzori și surse de lumină care fac vizibile, pe parcurs, poezii scrise de autor pe ziduri cu vopsea UVi. La lumina puternică a zilei sau în absența prezenței umane, poeziile “adorm”, ascunse în ziduri.

În curtea interioară a Blocului Liric, la ora 16.00 va avea loc un performance de poezie și muzică: Mugur Grosu (texte, voce, sintetizator) & Gabriel Grigore (contrabas).

POEZIA SECRETĂ este un eveniment organizat în cadrul proiectului TUMULT.space și inclus în programul Festivalului International de Poezie Bucuresti, editia a IX-a (http://fipb.ro/).

TUMULT.space este o platformă de idei și proiecte ce investighează percepția spațială și totodată un cadru de evenimente-reper ce își propun să ofere o perspectivă sintetică asupra practicilor spațiului urban prin artă. ARTMIX lansează începând cu 19 mai 2018 OPEN CALL for entries Tumult.space.

Parteneri: Muzeul Literaturii Române, Grupul de inițiativă civică Cișmigiu și Grădina Botanică Dimitrie Brândză – Universitatea București

 

***

Despre Blocul Liric:

În vremuri demult pierdute, în blocul de pe Str. Ion Brezoianu 47-49 se afla casa marelui spătar Costache Ghica, fratele mai mic al domnilor Grigore Ghica IV şi al lui Alexandru Dimitrie Ghica. Acesta era căsătorit cu fiica poetului Nicolae Văcărescu, Maria, una dintre figurile feminine cele mai controversate din istoria română.

În 1842, Gheorghe Bibescu este numit domnitor al Valahiei în detrimentul lui Costache Ghica şi, fermecat de frumuseţea Mariţicăi Ghica, îşi părăseşte soţia şi cei 7 copii, într-un dublu adulter care scandalizează societatea bucureşteană prepaşoptistă. După revoluţia din 1848 cei doi soţi sunt exilaţi la Paris, unde Maria avea să moară răpusă de cancer.

Ulterior, casa de pe uliţa Brezoianu a servit drept studiu pentru instituţii precum Academia Română. Tribunalul, Teatrul Lyric, Societatea Filmul de artă română Leon Popescu şi a găzduit spectacole ale Operei Române. Istoria locului ia o turnură bruscă în timpul celui de-al doilea război mondial, în august 1944, când edificiul istoric este bombardat de către aviaţia germană.
După aproape 15 ani, pe locul ruinelor de lângă piaţa Valter Mărăcineanu se construieşte actuala clădire. Denumită în mod simbolic Blocul liric, construcţia în formă de “U” este alcătuită din 3 scări şi numără aproximativ 200 de locuinţe.

Pe zidul curţii interioare există o amplă pictură murală, realizată de artistul Lucian Sandu-Milea în cadrul proiectului “Pictăm zidul dintre oameni”, realizat în 2017 de Grupul de iniţiativă Civică Cişmigiu.

foto: Stefan Tuchila

https://web.facebook.com/events/365200407304851

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *